Vertical Menu

Search

Categories

Pultostmart’n i Spania
Pultostmart’n i Marbella ble en knallsuksess. Vi, en gjeng på knapt 20 personer fra Bjønnåsenmiljøet, fikk virkelig frem pultostens særegenhet. Lørdag startet vi med pultostpresentasjon på stranda utenfor restauranten El Puerto, mange spanjoler var innom standen for å smake den nydelige osten fra Bakken Øvre. Damen som spiser pultosten fra posen, illustrerer det, hun elsket osten. Rosana, Marbellas Pultostgeneral var lokal arrangør sammen med sin gemal ringsakergutten Odd. De hadde sammen organisert kvelden som seg hør og bør ble avsluttet med Flamencodans på restauranten El Puerto. 

Birger Lillesveen

<br /> Bilder fra Bjønnåsen<br />

Pultost fra Hedmarken tente varmblodige spanjoler i Marbella!

De fleste forbinder kanskje pultost med tradisjonsrik og traust ”hårdagskost”  for den eldre garde – et typisk eksempel på kortreist norsk matkultur. Men det går utmerket godt an å snu litt på flisa, for pultost kan faktisk også være både  ”langreist” og eksklusiv gourmé-mat for kresne ganer ”utaskjærs”. Det sørget nemlig representanter fra hyttefolket på Bjønnåsen for ved en snarvisitt til Marbella på Solkysten i Spania nylig. I kofferten hadde de 5 kg medbrakt pultost og lefse fra Hedmarken – samt noen edle dråper god norsk akevitt.  Og mer skulle det ikke til for å skape liv og røre på stranda i Marbella! Smaksprøver med  lefse,  meierismør og velsmakende pultost fikk ben å gå på hos både store og små spanjoler. Noen likte pultosten, andre likte akevitten  –  og noen likte utvilsomt begge deler.  Ei spansk småbarnsmor ble attpåtil så begeistret at hun likegodt lagde hull i en ½-kilospose med     pultost  – deretter holdt hun posen over munnen og klemte til! Sønnen på 7-8 år var neimen ikke noe dårligere  –  hele ”pultost-lefsebiter” forsvant i en jafs, og det beste av alt – gutten smilte fra øre til øre etterpå!  En mere ekte og utilslørt hyllest til pultosten finnes vel knapt? På spansk ble det ”Un homena je a la pultost queso tradicional noruega” –  og det klang som søt musikk i Bjønnåsfolkets ører! Nå skal det riktignok sies at hyttefolket på Bjønnåsen etter hvert har opparbeidet solid erfaring i å hylle pultosten.  Pultostmart’n  på sletta     ved Bjønnåsbrua arrangeres første lørdag i august hvert eneste år – faktisk     har Pultostmart’n  ved Åstas bredd blitt en egen ”institusjon” i Ringsakerfjellet.  Bjønnåsen Vel er ansvarlige  for arrangementet, og rundt 60 av Vel’ets medlemmer stiller gladelig opp som dugnadsgjeng hvert eneste år. Folk i alle aldre kommer langveisfra  for å oppleve liv og røre i fra mårra til kveld – mannfolkbæring og kåring av verdens beste pultost er blant annet to svært populære innslag. I fjor ble pultostjuryen lykkelig  utvidet med  internasjonal     gourmé-kompetanse , for brasiliansk/spanske  Rosana vant likegodt hjertet til en pultostelskende Ringsaksokning som tilfeldigvis er bror til Bjønnåsen Vels leder  –  dermed var det gjort.  Rosana ble raskt en lidenskapelig pultostelsker og tryller nå fram de mest utsøkte og velsmakende pultostretter en bare kan drømme om.  Siden paret for tiden er bosatt i Marbella, var de norske gjestene så heldige å bli invitert til en fantastisk og uforglemmelig dag og helaften i parets hage.  Pultost er langt i fra bare pultost, og vi fikk erfare at bare fantasien setter begrensningene  –  maken kommer Bjønnåsfolket  garantert aldri til å oppleve noensinne!

En ørliten oppfordring til slutt: Ikke gå glipp av årets Pultostmart’n  lørdag 6.august – det er på Bjønnåsen i Ringsakerfjellet det skjer!

Kari Mælumsæter
31.5.2011