Vertical Menu

Search

Categories

Blikjent-turen 2011

KristianKristian Tørudstad er som kjent primus motor for sommerturene på Bjønnåsen. Han har valgt turene med omhu, som den kjentmann han er, og i år vil deltakerne oppleve noe helt spesielt. Kristian forteller at turen i år vil gå til Stalsberg og Nysæteråsen. Derfra vil vi gå til Olasvea. Til slutt vandrer vi til gamle Nysætervegen og avslutning på Nysætra med bålkaffe.
Videre forteller Kristian at dette er noe av det beste turterrenget, selve indrefileten på Bjønnåsen. Turen er absolutt akseptabel for alle. Ole og John Ellefsæter blir med  på turen som fortellere, og de har mye interessant å fortelle.

 

 

 

 

 

olasveaI boka «Minner fra Furnes» fra 2010 som Furnes historielag har gitt ut, står det at Ole Johannessen Ellefsæter senior (1893-1979) var en ivrig multesanker. Etter hvert som unga vokste til, ble de med til fjells for å plukke bær. Dette ble en fast foreteelse hver høst, og Ole satte opp et skur inne i Nysæterlia som stod der i flere år. Stedet kalte han «Olasvea».  Herfra gikk det en sti opp til Nysæteråsen hvor stien på toppen passerte en stor sten. Her kvilte de når de tok seg innover fjellet, og her satt Ole og skrev rapport for året. Dette ble lagt i ei flaske som så ble lagt under stenen. 
I 1951 var det enda rester igjen av husværet. Flaska ble da tatt med, men senere har den dessverre blitt borte.
Bildet viser Olasvea i Nysæterlia på 1930-tallet. Ole er avbildet til høyre.

 

Nok en gang har Kristian Tørudstad organisert blikjent-tur på Bjønnåsen. (Nr.5)  Denne gangen var målet for turen Olasvea, og Ole og John Ellefsæter var med som kjentmenn. Vi fikk flott informasjon både om Olasvea og om multsanking på 30-tallet. Tusen takk til Ole og John! På Nysætra ble vi tatt i mot av Oliv Gaalaas Snesrud med fin informasjon om sætra, og nykokt bålkaffe med hjemmebakst. Til sist fikk Kristian sin velfortjente utmerkelse.
Tekst og foto: Magne Juliussen

<br /> Bilder fra Bjønnåsen<br />